Kazakistan Gezilecek Yerler

Ahmet Yesevi Türbesi Türkistan Kazakistan
Kazakistan Gezilecek Yerler / Türkistan Ahmet Yesevi Türbesi

Ata topraklarına gitmek isteyenler, Türk Dünyasının gözdesi Kazakistan ile başlamalı. Kazakistan’da gezilecek yerler için yazdığım yazıları sizler için derledim. Bu yazı Kazakistan gezi rehberiniz olacak.

Kazakistan, (Türkistan) Orta Asya’da bulunan bağımsız bir Türk Cumhuriyetidir. Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi olan Kazakistan, tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, modern şehirleri ve turistik yerleriyle dünya turizminin en popüler destinasyonlarından biridir.

Kazakistan’ın başkenti Astana, modern mimarisi, kültürel merkezleri ve tarihi mekanları ile ülkenin en önemli turistik yerlerinden biridir. Hazret Sultan Cami, Korgaljın Tabiat Milli Parkı ve Bayterek Kulesi gibi yapılar, Astana’da gezilebilecek önemli yerler arasındadır.

Kazakistan’ın en büyük şehri olan Almatı, ülkenin turizm merkezlerinden biridir. Almatı’da gezilebilecek yerler arasında Zenkov Katedrali, Kok-Tobe, Kök Bazaar ve Panfilov Parkı yer alır. Ayrıca Almatı yakınlarındaki Medeu Buz Pateni Pisti ve Çimbulak Kayak Merkezi, kış sporları tutkunları için ideal mekanlardır.

Kazakistan’ın doğal güzellikleri de oldukça çekicidir. Charyn Kanyonu, Kolsay Gölü, Büyük Almatı Gölü, Altın-Emel Milli Parkı, Bayanaul Milli Parkı ve Burabay Milli Parkı gibi turistik yerler, ziyaretçilerin doğanın güzelliklerini keşfetmelerine olanak tanır.

Ayrıca Kazakistan’ın kültürel zenginlikleri de turistlerin ilgisini çeker. Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi, Kazak Evi, Abay Müzesi ve Atameken Etno-Memorial Kompleksi, Kazakistan kültürünün ve tarihini anlamak için ziyaret edilebilecek önemli yerler arasındadır.

Kazakistan ayrıca, geleneksel Kazak yemeklerinin tadını çıkarabileceğiniz, canlı gece hayatının bulunduğu modern şehirleri, alışveriş merkezleri ve diğer turistik yerleriyle ziyaretçilere unutulmaz bir tatil deneyimi sunar.

Ahmet Yesevi Türbesi

Kazakistan deyince aklıma Ahmet Yesevi geliyor bu yüzden Kazakistan Gezilecek Yerler listemizde ilk sıraya ekliyorum.

Türkistan şehrinin girişinde indikten sonra 10-15 dklık bir yoldan sonra nihayet Ahmet Yesevi Türbesine vardık. Türbe 14.yüzyılda Emir Timur tarafından yaptırılmıştır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yeralmaktadır.

Türbeye: Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve dünyanın birçok yerinden ziyaretçi geliyor.

Şehirde gerçekten manevi bir hava mevcut. Caddelerdeki Sarı-Kırmızı-Yeşil, Türk hükümranlık renklerine sahip Türkistan Laleleri dikkat çekiyor.

Ayrıntılı bilgi için: Ahmet Yesevi Türbesi yazımı okuyabilirsiniz.

Respublika Sarayı

Kazakistan Almatı Respublika Sarayı

Respublika Sarayı çok geniş bir alana kurulmuş adete göz kamaştırıyor. İçerisi oldukça güzel dizayn edilmiş film, konser v.b etkinlikler için kullanılıyor. Bahçesi de çok büyük havuz falan var ağaçlandırılması da oldukça güzel.

Ayrıntılı bilgi için: Respublika Sarayı yazımı okuyabilirsiniz.

Kok Tobe – Yeşil Tepe

Kok Tube / Kok Tobe – Yeşil Tepe

Almatı şehrinin en yüksek noktasıdır. Tepede ufak bir hayvanat bahçesi, eğlence merkezi ve restoranlar bulunuyor.

Yeşil Tepe şehrin temel simgelerinden biridir.

Tepeye, Almatı’nın eşsiz manzarası eşliğinde teleferikle çıkıyorsunuz.

Şımbulak (Chimbulak)

Tanrı Dağları eteklerinde bir kayak merkezi Şımbulak (Chimbulak) Çimbulak

Tanrı Dağlarının eteklerinde yer alan bu kayak merkezinde teleferik ile Tanrı dağlarına çıkabilir ve kayak yapabilirsiniz. Kış turizmi için yapılmış dünyanın sayılı kayak merkezleri arasında yer alıyor.

Uzun ve zevkli bir teleferik yolculuğu sonrası ulaşıyorsunuz, mükemmel doğası ve büyüleyici havasıyla sizleri kendine hayran bırakıyor.

Dağ manzarasına hayran kalacaksınız insan resmen büyüleniyor.

İsterseniz yaz aylarında da gidip doğa yürüyüşü ve piknikte yapabilirsiniz.

Kayak merkezinin etrafında bulunan restoranlarda Kazak kebabı şaşlık yiyebilirsiniz.

Buz pateni pisti de var ister paten yapın isterseniz kahvenizi yudumlarken manzarayı seyredin.

Ayrıntılı bilgi için: Çimbulak Kayak Merkezi yazımı okuyabilirsiniz.

Tanrı Dağları

Tanrı Dağlarında bir çadır – Boz Üy

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Tenğri Tağ; Uygur Türkçesi:Tengri Tagh; Çince: 天山; pinyin: Tiānshān; Wade–Giles: T‘ien1shan1, Türkistan (Orta Asya)’da bulunan büyük sıradağlardır.

Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi kısımlarına yayılır.

Tanrı Dağlarının 1,000,000 km² lik alanı kapladığı hesaplanmıştır.

Tanrı Dağlarının doğu bölümü 2013 yılında, batı bölümü ise 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için: Tanrı Dağları Gezisi yazımı okuyabilirsiniz.

Kazak Halk Müziği Enstrümanları Müzesi

Kazak Halk Müziği Enstrümanları Müzesinin giriş bölümü

Türk Dünyasında kullanılan bütün çalgılar müzede sergileniyor.

Eserler 20.yüzyılın başlarında yapılmış ahşap bir bina da sergileniyor.

Mükemmel bir şekilde dizayn edilmiş müze, rehberler tarafından müzik aletleri hakkında detaylı bilgi de veriliyor.

Eski çağlarda kullanılan ve günümüze kadar gelmemiş çalgılar da bulunuyor. Farklı çeşitlerde dombralar var.

Müzik aletlerini incelerken arka fonda Kazakistan’ın geleneksel müzikleri de çalıyor. Personelleri oldukça güler yüzlü ve yardımsever.

Almatı’yı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Çok hoş zaman geçireceğinize emin olabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Kazak Halk Müziği Enstrümanları Müzesi yazımı okuyabilirsiniz.

Zenkov Katedrali

Kazakistan Almatı Zenkov Katedrali

Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan bir rus ortodoks kilisesi.

Etrafında bulunan doğal olduğu kadar içerisinde çeşitli heykellerin olduğu park huzur verici. Almatı’nın en güzel katedralidir. 

Yemyeşil park oldukça temiz ve bakımlı. Sabah yürüyüşe gelenler oluyor, öğlen insanlar çocuklarını gezdiriyor, akşam ise gençler eğleniyor.

Zenkov Katedrali, ahşap ve hiç çivi kullanılmadan inşa edilmiş. Sovyetler döneminde müze ve konser salonu olarak kullanılmış.

Ayrıntılı bilgi için: Zenkov Katedrali yazımı okuyabilirsiniz.

Kazakistan’da Nevruz

Kazakistan’da Nevruz Coşkuyla Kutlanıyor

Türk Dünyasının Bayramı Nevruz Kazakistan’da Coşkuyla Kutlanıyor!

Kazakistan’ın Almatı şehrinde düzenlenen açılış töreninin ardından, meydanlara çadırlar kuruldu, konserler verildi.

Gencinden yaşlısına meydanlar hıncahınç doldu. Yöresel danslar yapıldı, oyunlar sergilendi, katılımcılara sıcak yemek dağıtıldı.

Dünyanın 6 ülkesinden 170 el sanatları ustası eserlerini sergiledi.

Nevruz Bayramı dolayısıyla beş gün tatil edildi.

Sesler, tınılar insanları bambaşka düşlere götürdü.

Türkiye’de Nevruz denince nedense akla ilk sokak eylemleri, lastik yakmalar, polise taş atmalar, cam çerçeve indirmeler gelirken Kazakistan’da ve Türk Cumhuriyetlerinde Nevruz tam anlamıyla bayram havasında olması gerektiği gibi kutlanıyor.

İnsanlar eşleriyle, çocuklarıyla kutlamalara katılıyor beraber dans edip eğleniyor, oyunlar oynuyor. Yaptıkları çalışmaları fuar alanında sergiliyor.

Küsler barıştırılıp dargınlıklar unutuluyor. Başka şehirlerden, ülkelerden gelen insanlar misafir edilip en iyi şekilde ağırlanıyor.

Nevruz bir günde bitmiyor insanlar çeşitli etkinlikler düzenleyip birbirlerini davet ediyor. Yemekli olan etkinliklerde çocuklar şiir okuyor şarkı söylüyor. Hediyeler dağıtılıyor. Katılımcılar kutlama konuşmaları yapıyor.

Kırsal yerlerde nevruz kutlamaları camilerde yapılıyor. Ozanlar dombra eşliğinde şiirler okuyor, dualar ediyor. Küçük çocuklara dualar okutuluyor, armağanlar veriliyor.

Ayrıntılı bilgi için: Kazakistan’da Nevruz yazımı okuyabilirsiniz.

Nursultan Atatürk Heykeli

Kazakistan’ın Başkenti Nursultan (Astana) da bulunan Atatürk heykeli

Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in devlet töreniyle açtığı Atatürk heykeli, Esil Nehri’nin kıyısındaki parkta yer alıyor.

10 Aralık 2007’de Nazarbayev’in çıkarttığı kanunla yapımına başlanan ve 2009 yılında tamamlanan Atatürk heykelinin açılış törenine Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi de katıldı.

Ayrıntılı bilgi için: Kazakistan Atatürk Heykeli yazımı okuyabilirsiniz.

Kazakistan’da Düğün

Kazak Düğünü

Kazak Türklerinin (düğün) toyuna katıldık. Ozan, dombıra eşliğinde şiirler okudu dualar etti. Ozanın ismini okudukları bohçaya para bıraktı. Türkiye’den geldiğimiz için bize de konuşma yaptırdılar en iyi şekilde ağırladılar. Bir şey dikkatimi çekti ozanlara o kadar saygı duyuyorlar ki gelin hanımın duvağını ozan açtı. Toyunuz kuttu bolsun!

Ayrıntılı bilgi için: Kazakistan’da Düğün yazımı okuyabilirsiniz.

Kazakistan’da Mevlid

Kazakistan’da Mevlid

Almatı’da bir Paşanın Mevlidine katıldık.

Buradaki mevlitler düğün salonunda yapılıyor.

Kımız, deve sütü, at eti, beş parmak vs ikram edildi.

Mevlide gelen erkeklere başlık kadınlara baş örtüsü hediye edildi. Mevlit okunurken ekranda vefat eden kişinin resimleri yer aldı. Vefat eden kişinin arkadaşlarına mikrofon uzatılıp anıları anlatıldı, bunu da kaydettiler.

Çıkmadan herkese poşet dağıtıldı insanlar orada yiyemediklerini poşete doldurup götürüyorlar böylelikle israf olmamış oluyor.

Kazak Türklerinde misafir davet edildiği zaman masada el konacak boş yer olursa ayıplanır bundan dolayı masasın her yeri yiyecek içeceklerle doludur.

Çadır Şeklinde Cami

Kazakistan’ın Türkistan eyaletinde bulunan Çimkent şehrindeki cami

Eski adıyla Güney Kazakistan Merkez Cami, Kazakistan’ın Çimkent şehrinde bulunmakta, 2018 yılında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in isteğiyle Güney Kazakistan eyaletinin adı Türkistan olarak değiştirildi.

Kazakistan’ın Türkistan eyaletinde bulunan Çimkent ve ya Şimkent, Almatı ve başkent Nursultan (Astana) dan sonra en büyük 3.şehirdir. Kazakistan’ın önemli metropolleri arasında yer alan Çimkent, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e 1-2 saatlik mesafededir.

Ayrıntılı bilgi için: Çadır Şeklinde Cami yazımı okuyabilirsiniz.

Turan Üniversitesi

Kazakistan Almatı Turan Üniversitesi

Turan Üniversitesi, Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’da 1992 yılında, toplum için kültür, eğitim ve bilim misyonuyla kurulmuş ilk ve en büyük özel üniversitedir.

Turan Üniversitesinin logosunda Tanrı Dağları yer alıyor. 17 binden fazla mezun öğrencisi bulunmaktadır.

Ekonomi, Beşeri Bilimler, Hukuk, Film ve Televizyon Akademisi başta olmak üzere 24 alanda lisans, 15 yüksek lisans ve 5 doktora dalında eğitim vermektedir.

2015 yılında Kastamonu Üniversitesi ile İşbirliği Protokolü imzalamıştır.

Ayrıntılı bilgi için: Turan Üniversitesi yazımı okuyabilirsiniz.

Büyük Almatı Gölü

Büyük Almatı Gölü / Kazakistan Gezilecek Yerler

Büyük Almatı Gölü / Tanrı Dağları 🇰🇿

Dağ gölü depremler sonrası oluşmuş. Ulaşmak için sabah 7’de yola çıktık. Belirli bir bölümden sonra tırmanmak gerekiyor 7 km kadar. 4 saatte tırmandık 2 saatte indik, toplam 14 Km.

Doğa harikası bir yer gölü gördüğünüzde yorgunluk falan kalmıyor. 40 metreye kadar derinlik mevcut ve şehirin içme suyu buradan karşılandığı için girmek yasak.

Normalde turkuaz renginde ama sis çökünce yeşilimsi bir hal alıyor. Zirveye ulaşır ulaşmaz yağmur ve ardından dolu yağdı.

Ayrıntılı bilgi için: Büyük Almatı Gölü yazımı okuyabilirsiniz.

Altın Elbiseli Adam Kurganı / Esik Kurganı

Altın Elbiseli Adam – Esik Kurganı / Kazakistan Gezilecek Yerler

Altın Elbiseli Adam / Esik Kurganı – Isık Kurganı

1969 yılında Kazakistan’ın Isık kentinde yol çalışması sonucu tesadüfen bulundu.

Isık Kurganından çıkarılan Altın Elbiseli Adam’ın İskitler ya da Sakalara ait olduğu düşünülüyor.

Kurganın bulunduğu bölgede MÖ 5. yüzyılda Sakaların hüküm sürmesi gerekçesiyle Altın Elbiseli Adam’ın, 18 yaşlarında bir Saka Hakanı veya oğlu Tegine olduğu düşünülmekte.

Altın Elbiseli Adam’ın üzerinde 3 binden fazla el işlemesi altın levha bulunmakta. Altın levhalar; at, kaplan, geyik, pars, kurt, dağ keçisi, aslan ve yırtıcı kuş figürleri içermekte.

Ayrıntılı bilgi için: Altın Elbiseli Adam Kurganı yazımı okuyabilirsiniz.

Çimkent Kalesi

Çimkent Kalesi – Çimkent Gezilecek Yerler / Kazakistan Gezilecek Yerler

Çimkent Kalesi, Kazakistan’ın en büyük 3.şehri olan Çimkent’te, Kazak gelenek ve göreneklerini yaygınlaştırmak amacıyla yapıldı.

Eski kent bölgesinde yer alan etno-köy de 6 ağaç türünden toplam 80 fidan bulunuyor.

Çimkent Kalesinin içerisinde yöresel Boz Üy (çadır)’ler, hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve kahvaltı yapabileceğiniz mekanlar bulunmakta.

Ziyaretçilerin dinlenmesi ve eğlenmesi için her detay düşünülmüş. Eski kent adını sonuna kadar hak ediyor…

Ayrıntılı bilgi için: Çimkent Kalesi yazımı okuyabilirsiniz.

Karaşaş Ana Türbesi

Karaşaş Ana Türbesi Çimkent (Sayram) Gezilecek Yerler / Kazakistan Gezilecek Yerler

Hoca Ahmet Yesevi’nin annesi Ayşe Hanım için inşa edilen türbe. Halk arasında Karaşaş Ana olarak bilinir. Karaşaş Ana, Ahmet Yesevi Hazretleri 1-2 yaşlarında iken vefat etmiştir.

Karaşaş Ana Türbesi, günün her saatinde özellikle cuma günleri oldukça kalabalık oluyor. Kırgızistan ve Özbekistan’dan da ziyaretçiler gelmekte.

Ayrıntılı bilgi için: Karaşaş Ana Türbesi yazımı okuyabilirsiniz.

Hızır Minaresi

Hızır Minaresi, Sayram/Çimkent – Kazakistan Gezilecek Yerler

Hızır Minaresi, halk arasında Hızır Ata Minaresi olarak da bilinir.

9-12 yüzyıllardan kalma minare, Kazakistan’ın en eski şehirlerinden biri olan Çimkent’in Sayram bölgesinde yer almaktadır.

Hızır Minaresi antik mimari bir eser olarak kabul edilir, yanmış tuğlalardan yapılmıştır. İlk yapıldığında yüksekliği 10,5 metre iken, doğa olaylarının etkisiyle yapı neredeyse yıkıldı.

Hızır Minaresinin aynı zamanda gözetleme kulesi olarak da kullanılma ihtimali yüksektir.

Ayrıntılı bilgi için: Hızır Minaresi yazımı okuyabilirsiniz.

İbrahim Ata Türbesi

İbrahim Ata Türbesi, Sayram/Çimkent – Kazakistan Gezilecek Yerler

İbrahim Ata (İbragim Ata) Hoca Ahmet Yesevi’nin babasıdır. İbrahim Ata menkıbeleri ve kerametleriyle halk arasında tanınan ve saygı duyulan birisidir. Türkistan’da İslamiyet yayılırken halkı bilinçlerinden ve özellikle sınırları korumak için uç sehirlere kurulan ilim merkezlerinden biridir.

Hoca Ahmet Yesevi’nin annesi Karaşaş Ana‘nın vefatından sonra. Ahmet Yesevi’nin eğitimi ile İbrahim Ata ilgilenir. Yesevi 6 yaşındayken İbrahim Ata vefat eder. İbrahim Ata vefat etmeden önce Gevher Şehnaz Hatun’a şu nasihatte bulunur ve Hoca Ahmet Yesevi’yi ablasına emanet eder.

Ayrıntılı bilgi için: İbrahim Ata Türbesi yazımı okuyabilirsiniz.

Kazakistan bunlarla bitmiyor tabii, fırsat buldukça en ince detayına kadar paylaşacağım…

Kazakistan, Orta Asya’nın en büyük ülkesidir ve turistler için keşfedilmeyi bekleyen birçok muhteşem yer sunar. Kazakistan gezilecek yerler listesi oldukça uzun olsa da, bu yazımda size en popüler ve turistik yerleri tanıtmaya çalıştım.

Exit mobile version