Ziyaretçi Bir İnternet Sitesini Neden Terk Eder?

E-Ticaret Uzmanı

Arama motorları sayesinde, günlük web sitemize ziyaretçi akışı sağlayabiliyoruz. Kullanıcılar eğer bir ürün satın alacaksa ilk önce fiyat araştırması yapıyor.

Kullanıcının aklına gelen muhtemel sorular:

1.Firma ne kadar güvenilir?

2.Ürünü alsam gelir mi?

3.Ürün gerçekten orjinall mi? 

4.Ürünü aldıktan sonra, ürünün arkasında duracaklar mı?

5.Müşteri desteği nasıl?

Bunlar internetten alışveriş yapan herkesin aklına gelebilecek sorular. Tüm bu şartları sağladıktan sonra da satış yapamıyorsak web sayfamız ziyaretçiler açısından kullanışlı bulunmamasında kaynaklanmaktadır.

Bunun için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var.

Bunları kısaca sayacak olursak.

1. Ziyaretçinin aradığı ürünü bulamaması.

Eğer ziyaretçi arama motoru vasıtası ile sitenize giriş yaptıysa, aradığı kelimede arama sonuçlarında listelendiğiniz için giriş yaptı fakat sizde o ürün olmamasına rağmen alakasız meta tagler sayesinde sizin sitenize giriş yapıyor, ama aradığını bulamadığında da hemen çıkıyor siteden. Bu sadece anlık bir ziyarettir ve sitenize yarardan çok zararı vardır. Google’da sitenizden hemen çıkma oranını yükseltmektedir.

2. Karmaşık sayfa yapısı

Çok fazla bilgi ve ürünün olduğu web sayfalarında ziyaretçiler web sayfanızı terk edebilirler. Bunun için ziyaretçilerin rahatlıkla aradığını bulabileceği sade ve kullanımı kolay, hızlı bir web sayfanızın olması gerekiyor. Ziyaretçiniz sitede ne kadar rahat ederse, firmanız açısından o kadar iyidir.

Bunun dışında sitenizde alakasız reklamlar varsa, her taraftan bir şeyler çıkıyorsa, yine terk edilirsiniz. İnternet sitenizi mağazanız gibi düşünün, mağazanız ne kadar tertipli ve düzenli ise internet sitenizde öyle olmalı.

3. Güvenlik

Söz konusu internetten alışveriş olunca ister istemez kullanıcıların kafasında acaba internetten alışveriş güvenilir mi? sorunu hemen akıllarına geliyor.

Kullanıcı sayfayı ziyaret ettiğinde ilk dikkat ettiği kriterlerden birisi de sayfanın güvenli olup olmadığıdır.

Eğer yeni kurulmuş bir web sitesi iseniz, marka bilinirliğiniz kullanıcı tarafından bilinmediği için alışveriş yapmakta tereddüt edebilir.

Bunun dışında piyasada belirli bir fiyattan satılan ürünü siz çok daha ucuza satıyorsanız, yine kullanıcılar, acaba bu doğrumu diye akıllarında soru işareti kalabilir.

Kullanıcıların gönlünü ferahlatmak için yapmanız gereken bazı işlemler var.

1.Detaylı bir hakkımızda sayfası : Kendinizi çok iyi tanıtmalısınız, samimi ve dürüst bir şekilde.

2.Adres ve iletişim bilgileri: İnternetten ürün satmak istiyorsanız mutlaka bir ofisiniz olmalı. Ziyaretçi sizi aradığı zaman ulaşabilmeli ve telefon görüşmelerinde, sorduğu soruları cevapsız bırakmamalısınız. Çelişkili bilgi vermekten kaçının.

3.Uyarılar : Web sitenizin belirli bölgelerine sitenizle ilgili bilgiler ekleyebilirsiniz. Örneğin: Kredi kartı bilgilerinin yedeklenmediğini doğrudan banka ile bağlantı kurduklarını ziyaretçiye bildirin içi rahat etsin.

Satış, gizlilik ve teslimat sözleşmelerini açıklayıcı bir şekilde hazırlamalısınız.

Kısacası kullanıcıya aradığı ürünü, hızlı basit ve güvenilir bir şekilde sunun. O zaten sizden ürün satın alarak geri dönüş yapmış olur:)

Exit mobile version