Sosyal Medyada Güvenlik – 2

Sosyal Medyada Güvenlik adlı yazımdan sonra ikincisini yazma gereği duydum. Teknoloji geliştikçe ne yazık ki dolandırıcılık yöntemlerine gelişiyor.

Bu yazımda son zamanlarda gittikçe artan iki tür dolandırıcılık yönteminden bahsedeceğim.

1.Sahte Hesap Aracılığıyla Para İsteme

Büyük, küçük demeden her yaştan insan sosyal medya kullanıyor özellikle kullanım kolaylığı açısından neredeyse herkesin Facebook hesabı var.

Facebook’ta gelişi güzel paylaşımlar, yalan kaynaksız haberler, saçma sapan gerçek olmayan yasalar, ürünler vs. dolanmakta. Bir çoğumuz bunların doğruluğunu araştırmadan paylaşıyoruz.

Facebook’ta paylaştığımız fotoğrafları “herkese açık” konumla paylaştığımızdan arkadaş listemizde ekli olmayan birisi rahatlıkla bu fotoğraflara erişip istediği gibi bunları kullanabilir. Aynı şekilde profilimizde yazdığımız bilgilerden yararlanarak bir çok sahte hesap açabilir.

Geçenlerde ismini vermeyeceğim bir Facebook arkadaşım listemde ekli olmasına rağmen tekrar bana arkadaşlık isteği gönderdi. Hesabı kontrol ettiğimde kendi gerçek hesabındaki bütün resimler, profil bilgileri ve paylaşımları herkese açık olduğundan dolandırıcı bütün bu bilgilerle hesabının sahtesini açmış ve arkadaş listesindeki herkesi ekleyip “Teknosadan Hedıye Cekiliş Bileti Dağıtyorum Senide Dusundum Senın Telefonun Faturalı Mı?” diye mesaj gönderiyor aynı mesajı bana da gönderdi.

Durumu hemen anlayıp hesabı taklit olduğu için şikayet edip kapattırdım. Daha sonra arkadaşımı arayıp hesabının sahtesinin açıldığını bildirip, Facebook arkadaş listesinin gizlilik ayarını “herkese açık” yerine “sadece ben” yapmasını istedim. Böylelikle kendi adına sahte hesap açılsa dahi arkadaş listesine erişemeyeceği için dolandırıcı kimseyi kandıramayacak.

Telefonum faturalı eğer telefon numaramı dolandırıcıya gönderseydim numaramı bir çok ücretli servise ekleyecekti ve telefonuma bir onay kodu gelecekti. Çekilişe katılabilmem için bu onay kodunu benden isteyip sistemde doğrulayacaktı ve telefon faturam en az 1500 TL gelecekti.

Arama motorunda biraz araştırırsanız böyle yüzlerce olaya rastlarsınız.

Böyle durumlara maruz kalmamak için. Profil, arkadaş listesi ve paylaşımlarınızı herkese açık yapmayınız.

2. Modellik Ayağına Fuhuş Tuzağı

Dolandırıcı yine Facebook’ta genç kızları kendine hedef seçip arkadaş olarak ekliyor. Modellik ve oyunculuk ajanslarının genel sorunlusu olduğunu, dünyaca ünlü çok büyük markalar ve ünlü kişilerle çalıştığını anlatıyor.

Hatta Doğan Medya Grubunun sahibi ve Aydın Doğan’ın yeğeni olduğunu söyleyip bir şekilde güven kazanmaya çalışıyor. İphone, profesyonel kamera ve para fotoğrafları gönderip bunları sana vereceğim bunların karşılığında ne yapabileceğini soruyor.

Genç kızımız tabi inanıp konuşmaya devam ediyor ve ailesinden onay alması gerektiğini aktarıyor. Dolandırıcı ailesine sormasına gerek olmadığını kendisini kadroya alacağını söyleyip ikna etmeye çalışıyor. Kızımız bunların karşılığında ne istediğini sorduğunda 3 tane boxerlı fotoğraf ve 3 tane üstsüz vücudunun her yeri gözükecek şekilde fotoğrafını istiyor ve bunların hiç bir şekilde kullanılmayacağını sadece kendisine özel elbiseler yapılması için istediğini iletiyor.

Genç kız ailesinden izin alması gerektiğini söylediğinde ailen buna izin vermez zaten fotoğraflar kullanılmayacak modellikte utanma olmaz diyor. Ama genç kız kabul etmiyor kendisini kurtarıyor.

Konuşmanın tamamı aşağıdaki görsellerde mevcut.

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki görsellerden de anlaşılacağı gibi genç kızı bir şekilde kandırıp çıplak fotoğraflarını aldıktan sonra her türlü şantajı yapabilirdi.

Bu yüzden çocuklarımızın kalbini kırmadan ara ara sosyal medya hesaplarını kontrol etmeliyiz.

Tanımadığınız insanların arkadaşlık isteklerini kabul etmemeliyiz.

Kendisini iş adamı, ünlü birisi gibi tanıtan kişilerden uzak durmalıyız.

Akıl almayacak tekliflerle gelen kişilere itibar etmeyelim. Bana bin TL gönder, bir ay sonra sana on bin TL göndereceğim gibi saçma sapan şeylere inanmayın.

Çocuklarımızı gece vakti nasıl yalnız başına dışarı göndermiyorsak sosyal medyada da yalnız bırakmamalıyız onları sıkmadan takip etmeliyiz.

Sosyal medya aracılığı ile fuhuş, terör ve para tuzağına düşen yüzlerce insan var lütfen dikkatli olalım.

 

Fırsat buldukça teknik detaya girmeden ara sıra böyle makaleler yayınlayacağım.

Exit mobile version