Kırgızların Nevruz Tatlısı Sümölök

Nevruz tatlısı sümölök hazırlayan Kırgız kadınları

Nevruz Türk Dünyasının sönmeyen ateşidir!

Türk Dünyasının ortak bayramı nevruz Türk Cumhuriyetlerinde olması gerektiği gibi coşkuyla kutlanıyor…

Kışın sona ermesiyle baharın başladığı, tabiatın yeniden dirildiği, on iki hayvanlı Türk takvimine göre, gece ile gündüzün birleştiği 21 Mart günü bahar bayramı (nevruz) olarak kabul ediliyor. Bazı kaynaklarda bugün de yeni yıl kutlamalarının yapıldığı belirtiliyor.

Sümölök hazırlanırken dua eden Kırgız kadınları

Diğer Türk Cumhuriyetlerinde olduğu gibi Kırgızistan’da da Nevruz Bayramı nedeniyle resmi tatil ilan ediliyor ve devletin bizzat düzenlediği kutlamalara halk büyük ilgi gösteriyor.

İnsanlar birbirlerinden helallik alıyor. Mezarlık ziyaretleri yapılıyor, küsler barıştırılıyor, şarkılar türküler söyleniyor, oyunlar oynanıyor, şiirler okunuyor, dualar ediliyor…

Kırgızistan’ın meşhur nevruz tatlısı sümölök

Bizde nasıl her yıl aşure gününde aşure yapılıyorsa Kırgızistan’da da nevruz bayramında sümölök tatlısı yapılıyor. Asırlardır bu gelenek yaşatılıyor. Sümölök tatlısı aslında farklı isimlerle diğer Türk Cumhuriyetlerinde de yapılmakta…

Halk arasında tatlının hazırlanmasında yer alan ve tatlının tadına bakanların dileklerinin kabul olacağına inanılıyor…

Kırgızistan’da bir nevruz bayramında sümölök hazırlanırken

Nevruz tatlısı sümölökün yapımında; filizlenmiş buğday, yağ, un, su ve kara üzüm kullanılıyor. İçerisinde şeker olmayan bu tatlı, şeker tadını kara üzümden ve buğdayın kökündeki glikozdan alıyor.

Tatlı pişirilmeden önce yanmaması için Kırgız erkekleri tabana 41 tane erik büyüklüğünde taş yerleştiriyor ve 12 saat boyunca pişiriliyor ve istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırılıyor. Kazan karıştırılırken bir yandan da dualar ediliyor, aileleri, milleti ve ülkeleri için güzel günler, esenlikler dileniyor.

Tatlıyı yeme şansını yakalamıştım. İnşallah bir gün, göğün kutlu erleri de bu tatlıdan yiyebilir.

Daha detaylı bilgi için Kırgızistan gezilecek yerler ve Kazakistan’da Nevruz yazılarımı okumanızı tavsiye ederim…

Exit mobile version