• ANA SAYFA
  • HAKKIMDA
  • ÜLKELER
    • TÜRKİYE
    • KAZAKİSTAN
    • KIRGIZİSTAN
  • BLOG
    • E-TİCARET
    • SEO
    • SEM
    • SOSYAL MEDYA
    • HAYATA DAİR
  • İLETİŞİM
No Result
Tüm Sonucu Gör
KAĞAN KAYA
  • ANA SAYFA
  • HAKKIMDA
  • ÜLKELER
    • TÜRKİYE
    • KAZAKİSTAN
    • KIRGIZİSTAN
  • BLOG
    • E-TİCARET
    • SEO
    • SEM
    • SOSYAL MEDYA
    • HAYATA DAİR
  • İLETİŞİM
No Result
Tüm Sonucu Gör
KAĞAN KAYA
No Result
Tüm Sonucu Gör

Kırgızların Nevruz Tatlısı Sümölök

10 Nisan 2020
Nevruz tatlısı sümölök hazırlayan Kırgız kadınları

Nevruz Türk Dünyasının sönmeyen ateşidir!

Türk Dünyasının ortak bayramı nevruz Türk Cumhuriyetlerinde olması gerektiği gibi coşkuyla kutlanıyor…

Kışın sona ermesiyle baharın başladığı, tabiatın yeniden dirildiği, on iki hayvanlı Türk takvimine göre, gece ile gündüzün birleştiği 21 Mart günü bahar bayramı (nevruz) olarak kabul ediliyor. Bazı kaynaklarda bugün de yeni yıl kutlamalarının yapıldığı belirtiliyor.

Sümölök hazırlanırken dua eden Kırgız kadınları

Diğer Türk Cumhuriyetlerinde olduğu gibi Kırgızistan’da da Nevruz Bayramı nedeniyle resmi tatil ilan ediliyor ve devletin bizzat düzenlediği kutlamalara halk büyük ilgi gösteriyor.

İnsanlar birbirlerinden helallik alıyor. Mezarlık ziyaretleri yapılıyor, küsler barıştırılıyor, şarkılar türküler söyleniyor, oyunlar oynanıyor, şiirler okunuyor, dualar ediliyor…

Kırgızistan’ın meşhur nevruz tatlısı sümölök

Bizde nasıl her yıl aşure gününde aşure yapılıyorsa Kırgızistan’da da nevruz bayramında sümölök tatlısı yapılıyor. Asırlardır bu gelenek yaşatılıyor. Sümölök tatlısı aslında farklı isimlerle diğer Türk Cumhuriyetlerinde de yapılmakta…

Halk arasında tatlının hazırlanmasında yer alan ve tatlının tadına bakanların dileklerinin kabul olacağına inanılıyor…

Kırgızistan’da bir nevruz bayramında sümölök hazırlanırken

Nevruz tatlısı sümölökün yapımında; filizlenmiş buğday, yağ, un, su ve kara üzüm kullanılıyor. İçerisinde şeker olmayan bu tatlı, şeker tadını kara üzümden ve buğdayın kökündeki glikozdan alıyor.

Tatlı pişirilmeden önce yanmaması için Kırgız erkekleri tabana 41 tane erik büyüklüğünde taş yerleştiriyor ve 12 saat boyunca pişiriliyor ve istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırılıyor. Kazan karıştırılırken bir yandan da dualar ediliyor, aileleri, milleti ve ülkeleri için güzel günler, esenlikler dileniyor.

Tatlıyı yeme şansını yakalamıştım. İnşallah bir gün, göğün kutlu erleri de bu tatlıdan yiyebilir.

Daha detaylı bilgi için Kırgızistan gezilecek yerler ve Kazakistan’da Nevruz yazılarımı okumanızı tavsiye ederim…

Paylaş150Tweet75Gönder

İlgili Gönderiler

Ulusal Göçebe Oyunları
KIRGIZİSTAN

Ulusal Göçebe Oyunları

21 Eylül 2019
Kırgızistan Son Göl – Song Kul
KIRGIZİSTAN

Kırgızistan Son Göl – Song Kul

20 Eylül 2019
Ürkün Katliamı
KIRGIZİSTAN

Ürkün Katliamı

19 Eylül 2019
Ala Arça Milli Parkı
KIRGIZİSTAN

Ala Arça Milli Parkı

18 Eylül 2019
Sonraki Gönderi
İnönü Mağaraları

İnönü Mağaraları

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kağan Kaya
  • İLETİŞİM

© Kağan KAYA – Tüm hakları saklıdır.

No Result
Tüm Sonucu Gör
  • ANA SAYFA
  • HAKKIMDA
  • ÜLKELER
    • TÜRKİYE
    • KAZAKİSTAN
    • KIRGIZİSTAN
  • BLOG
    • E-TİCARET
    • SEO
    • SEM
    • SOSYAL MEDYA
    • HAYATA DAİR
  • İLETİŞİM