Bişkek Gezilecek Yerler

Bişkek (Kiril alfabesi ile yazılışı: Бишкек), Kırgızistan’ın başşehridir. 1878 yılında kurulmuştur. 2012 yılında yapılan sayımına göre 874.500 kişi yaşamaktadır. 

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek, Sovyetler Birliği döneminde (1926-1991), Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze’nin anısına Frunze adıyla da anılmıştır.

Bişkek, geniş yolların, mermer devlet binalarının ve Sovyet mimarisi apartmaların bir arada bulunduğu bir kenttir. 

Bişkek caddelerinin çoğunun her iki tarafında ağaçlar ve ağaçları sulama kanalları bulunur. Yazları gölgelik vazifesi gören bu ağaçlar şehre de ayrı bir güzellik katarlar.

Binaların çoğu Sovyet döneminden kalma hepsinin mimarisinden tutunda kullandıkları asansöre kadar aynı.

Bişkek deyim yerindeyse dağlık ormanların içine kurulmuş bir şehirdir. Para birimi Kırgız Somu’dur.

Bizim paramıza göre yaşaması oldukça ucuz bir şehir. Ulaşım da çok ucuz ticari taksi yok her araç aynı zamanda taksi durdurduğunuz araca gideceğiniz yeri söyleyip pazarlık ediyorsunuz.

Türkiye’de doğalgaz boruları yolun altından giderken Kırgızistan’da, Kazakistan’da doğalgaz boruları yolun üstünden gidiyor. Ayrıca sıcak su santralleri var direk eve sıcak su borularıyla su geliyor.

Bişkek’e yolunuz düşerse mutlaka beşparmak yemelisiniz yanında da kımız içmelisiniz. Ayrıca kurut adını verdikleri leblebi şeklinde yoğurt ya da yayık ayrandan yapılan ve uzun süre saklanabilen sert bir yiyecekleri var tavsiye ederim tazesi de kurusu da çok güzel.

Onca yol gidipte şehir merkezinde kalmanızı kesinlikle tavsiye etmem.  Ulaşım oldukça ucuz ister şoförlü özel araç kiralayın, isterseniz siz sürün, isterseniz de taksiye binin.

Şehir merkezinde otel, pansiyon ya da Kırgız evlerine misafir olabilirsiniz. Tanrı Dağlarına çıkarsanız boz üylerde (çadır) kalmanızı tavsiye ederim.

Ala-Too Meydanı

Şehrin merkezinde Ala-Too Meydanı yer alıyor. Bütün büyük organizasyonlar bu meydanda yapılıyor. Nevruz bayramı kutlamaları vs. 

Cumhurbaşkanlığı Sarayının yanında seyyar satıcılar falan var orada hedefe ok attıran birisi vardı. Bende ok atmıştım, hedefi 3 kez vurursanız belirli bir ücret ödüyor ama vurmanız imkansız çünkü ok yamuk. 🙂

Oş Pazar

Bişkek’in en büyük pazarı Oş Pazarıdır. Aklınız Oş şehrine gitmesin pazar Bişkek’te. Pazar oldukça büyük ve hemen hemen aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Türkiye’den gidenler yerel kıyafet harici kesinlikle kıyafet almasın tekstil ürünleri Türkiye’den gidiyor.

Zafer Meydanı

Şehirdeki, Zafer Meydanı’nda geleneksel Kırgız çadırı şeklinde Sönmez Ateş Anıtı bulunuyor. Sönmez Ateş Anıtı, II.Dünya Savaşında hayatını kaybeden Kırgız Türkleri anısına yapılmış. Anıttaki heykel savaştan dönmeyen eşini ya da oğlunu bekleyen kadını temsil ediyor.

Ayrıca yeni evlenen çiftler ilk burayı ziyaret ediyor. Burayı ziyaret eden çiftlerin bir ömür mutlu olacağına inanılıyor halk arasında.

Ata Beyit

Ata Beyit, Cengiz Aytmatov’un mezarı.

Kızıl Sovyet rejimi Stalin döneminde 137 Kırgız aydınını burada kurşuna dizip lastik fabrikasına gömmüşler. Kurşuna dizilenlerin arasında dünyaca ünlü edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un babası Törekul Aytmatov’da bulunuyor. Katliamı sanırım orada çobanlık yapan bir köylü görüyor ve sesini çıkartamıyor gördüklerini kızına anlatıyor, Kırgız Türkleri bağımsızlığını ilan ettikten sonra adamın kızı gidip devlet yetkililerine anlatıyor durumu daha sonra buraya büyük bir anıt yapılıyor. Ata Beyit; Kırgız Türkçesinde “Babalarımızın Mezarı” anlamına geliyor. 2008 yılında vefat eden Cengiz Aytmatov buraya defnediliyor. Ata Beyit Anıtı, Bişkek’e 30 km uzaklıkta.

Bişkek’in 40 km güneyinde bulunan Ala Arça Milli Parkı‘na gitmenizi tavsiye ederim.

Exit mobile version