Türkistan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi

Hoca Ahmet Yesevi Türbesi – Türkistan, Kazakistan

Çimket, Şeyh Ebu Zayd caminde ayt namazı (bayram namazı) kıldıktan sonra caminin hemen karşısındaki Türkistan minibüsüne binip Türkistan’a doğru yol almaya başladık yaklaşık 1 saat sürdü yolculuk.

Türkistan şehrinin girişinde indikten sonra 10-15 dklık bir yoldan sonra nihayet Ahmet Yesevi Türbesine vardık. Türbe 14.yüzyılda Emir Timur tarafından yaptırılmıştır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yeralmaktadır.

Türbeye: Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve dünyanın birçok yerinden ziyaretçi geliyor.

Şehirde gerçekten manevi bir hava mevcut. Caddelerdeki Sarı-Kırmızı-Yeşil, Türk hükümranlık renklerine sahip Türkistan Laleleri dikkat çekiyor.

Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi Türbesinin karşısında Türkiye tarafından yaptırılan Ahmet Yesevi Cami
Türbenin hemen yanında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi bulunuyor. Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin uluslararası, özerk statüye sahip, ortak devlet üniversitesi.

Türkistan her Türk gencinin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerdendir. Bir rivayete göre Türkistan’da Hoca Ahmet Yesevi Türbesine gidenlerin yarım hacı olduğu söylenir.

Yeraltındaki Ahmet Yesevi çilehanesine de girip resim çektim fakat o sırada insanlar ibadet ettiği için yayınlamıyorum.

Yöresel lezzetleri tattıktan sonra dönüş yoluna koyulduk yine minibüs beklerken eski bir araba yanımızda durdu gardaş bizde Çimkent’e gidiyoruz beraber gidelim dediler, bizde Kazak kardeşlerimize eşlik ettik. Sohbetimizde Sülüman’ı tanıyor musun diye sorduğunda aklıma birden Süleyman Demirel geldi meğerse Kanuni Sultan Süleyman’ı soruyormuş Hürrem, Hürrem deyince anladım…

Aklıma ilk Süleyman Demirel’in gelmesinin sebebi, Kırgızistan’da DemirBank var. Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı iken yapılmış.

Türkistan’da (Orta Asya) Türk dizileri büyük ilgiyle izleniyor. Hatta bir alışveriş merkezinde Türk pop şarkısı çalıyordu adını birden hatırlayamadım ben bunu biliyorum Türk müziği dedim hemen adını söylediler.

Hoca Ahmet Yesevi Türbesindeki Kazak polis bana Miroğlu’nu tanıyor musun diye sormuştu. Deli Yürek dizisi Kazakistan’da oldukça çok izlenmiş hatta dizi oyuncuları Türkistan’a gidip Ahmet Yesevi Türbesini ziyaret etmişlerdi.

Kazakistan Gezilecek Yerler yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Exit mobile version