Sosyal Medyada Güvenlik

Sosyal Medyada bir çok kullanıcı kendilerine gelen her bildirimleri ciddiye alarak hemen kişisel ya da hesap bilgilerini giriyorlar. Bu nedenle bir çok kullanıcının ya kişisel bilgileri ele geçiriliyor ya da hesapları çalınıyor.

Bu tuzağa en çok düşenler takipçi ya da beğeni kazanmak isteyenlerdi.

Takipçi ya da beğeni kazanmak için ilgili siteye girip sosyal medya hesabının kullanıcı adını ve şifresini yazıyorlardı ve hesapları ele geçiriliyordu.

Ya da şu ünlünün çıplak görüntüleri yayınlandı diye yalan haberler yapılıyor ilgili bağlantıya girildiğinde kendilerinden videoyu izleyebilmeleri için sosyal medya hesabı ile giriş yapılması isteniyor, hesap bilgilerinin giren kullanıcının hesabı çalınıyordu.

Son zamanlarda bu durumlar iyice çoğaldı meraklı ya da ünlü olmak isteyen bir çok kişi bu tuzağa düştü ve düşmeye devam ediyor. Bu konuda benimle iletişime geçen bir çok kişi oldu bazılarına yardımcı oldum bazılarına da maalesef zamanım olmadığından yardımcı olamadım.

Bu makaleyi de bu yüzden hazırlama gereği duydum. Aşağıda bu yöntemlerle ilgili bazı örnekler göstereceğim.

Aşağıdaki görselde kurbanın Twitter hesabına Direkt Mesaj gönderiyorlar ve kullanıcı bağlantıya tıklayıp bilgileri doldurursa hesabı ele geçiriliyor.

 

Aşağıdaki görselde kullanıcının e-posta adresine Twitter Türkiye’den gelmiş gibi gösterilen bir e-posta gönderiliyor ve kullanıcı ilgili bağlantıya tıklayıp bilgileri doldurursa hesabı çalınıyor.

 

Aşağıdaki örnekte Facebook hesabınıza farklı hesaplardan Facebook sayfanıza giriş yapıldığını ve hesabınızı doğrulamazsanız sayfanızın kapatılacağı belirtiliyor. Bağlantıya tıklayıp bilgileri dolduranların hesabı çalınıyor.

 

Aşağıdaki örnekte de butona tıklayanlar bilgisayarlarına sızan virüsleri temizleyemiyor ve tüm bilgisayar bilgileri ele geçiriliyor. Bu tarz bazı virüslerde bilgisayarı kilitleyip bilgilerini kurtarmak isteyenlerden para talep ediyorlar.

 

Bu kadar örneğin yeterli olduğunu düşünüyorum böyle yüzlerce yemleme (phishing) yöntemi var.

Exit mobile version