Kırgızistan’ın Bermeti Issık Göl

Issık Göl ya da Isık Göl (Kırgız Türkçesi: Ысык-Көл, okunuşu: Isık-Köl). Kırgızistan’ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede yer almaktadır, etrafı Tanrı Dağları ile çevrilidir. Tanrı Dağlarından bakıldığı zaman göz gibi gözükmektedir bundan dolayı halk arasında Tanrı’nın gözü de denmektedir.

Gölün sularının hiçbir zaman donmamasından dolayı “ısı veya sıcak, ılık göl” anlamına gelen Kırgız Türkçesi’nde “Isık Köl” deniyor.

Her ne kadar Issık Göl (Sıcak Göl) anlamına gelse de ben girdim oldukça soğuktu.

Issık Göl, Güney Amerika’daki Titicaca gölünden sonra dünyanın ikinci en büyük dağ gölüdür.

Türkistan’ın (Orta Asya) en önemli turizm bölgesidir. Kazakistan, Özbekistan ve Rusya tarafından yakın olduğu için tatil için tercih edilmektedir.

Issık Göl’ün kıyısında Karakol, Çolpan Ata ve Balıkçı şehirleri bulunmakta. Üç bölgeyi de gezdim. Çolpan Ata’da “Ruh Ordo Açık Hava Müzesi” bulunmakta Cengiz Aytmayov Hatıra Evi yapmışlar. Kırgız kültürünü tanıtan heykeller mevcut. Ayrıca bütün dinlerin mabetleri var boyut ve dış görüntüleri tamamen aynı (bütün dinlere saygı duydukları anlamına geliyor) sadece içleri inançlara göre düzenlenmiş.

Kırgız Türkleri gölün kıyısına Koşkol plajı diyorlar. Her türlü su sporu ve eğlence merkezi ve otel mevcut. Jet ski, deniz paraşütü, deniz bisikleti vs.

Koşkol plajında göle girdikten sonra gölün etrafındaki Boz-Üy (Keçe Çadır) da kalmanızı tavsiye ederim.

Karahanlılar ve diğer Türk Kağanlıkları dinlenme merkezi olarak kullanmıştır.

Kâşgarlı Mahmud, Issık Göl’ü Divanü Lugati’t-Türk’te; İsîğ köl: Barsgan’da bir göl. Uzunluğu 30 fersah, eni 10 fersahtır, şeklinde tanımlamıştır.

Kırgızistan Issık Göl
Exit mobile version