Çadır Şeklinde Cami

Türkistan Merkez Cami – Çimkent / Kazakistan

Eski adıyla Güney Kazakistan Merkez Cami, Kazakistan’ın Çimkent şehrinde bulunmakta, 2018 yılında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in isteğiyle Güney Kazakistan eyaletinin adı Türkistan olarak değiştirildi.

Kazakistan’ın Türkistan eyaletinde bulunan Çimkent ve ya Şimkent, Almatı ve başkent Nursultan (Astana) dan sonra en büyük 3.şehirdir. Kazakistan’ın önemli metropolleri arasında yer alan Çimkent, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e 1-2 saatlik mesafededir.

Caminin içerisi

Türkler için çadır çok önemlidir. Çadıra yurt diyen bir milletiz, Kırgız Türkleri (Kırgızistan) devletinin bayrağında çadır (yurt) bulunmaktadır.

Mimarisi çadır şeklinde, saf sırasına girerken kimsenin önünden geçilmemesi için futbol ️sahalarındaki gibi etrafına yürüme yeri yapmışlar. Ayt (bayram) namazını bu camide kılma şansını yakalamıştım.

Türkistan’a (Ahmet Yesevi Türbesi) giden minibüsler caminin karşısından kalkıyor.

Çadır şeklindeki cami tavanının içeriden görünümü

Yapımı Mayıs 2013’de tamamlanan cami 8516 metrekare ve 2.69 hektar bir alan üzerine kurulmuş. Aynı anda 3.000 kişinin namaz kılabildiği cami Çimkent’in sembollerinden birisi haline gelmiştir.

Türkistan Merkez Cami dışarıdan görünüm

Camiye ek olarak, imamın evi, abdest salonu ve kazan dairesi mevcuttur.

Kazakistan Çimkent

Çimkent’i Kazakistan’da gezilecek yerler rotanıza eklemenizi tavsiye ederim.

Exit mobile version